Voortijdig stopzetten van tijdskrediet of thematisch verlof

Sociaal

Tot op heden werd een werknemer die vroegtijdig zijn tijdskrediet of thematisch verlof stopzet in onderling akkoord met de werkgever gesanctioneerd indien de minimumduur nog niet verstreken was. De sanctie in dit geval was een volledige terugvordering van de onderbrekingsuitkering. Dit wijzigt vanaf 1 september 2024. 

Er is vanaf 1 september 2024 nog steeds een onderling akkoord nodig tussen werknemer en werkgever om het tijdskrediet of thematisch verlof vroegtijdig stop te zetten. De onderbrekingsuitkering zal echter niet langer teruggevorderd worden. De minimumduur wordt wel volledig afgetrokken van de maximumduur. Met andere woorden het ongebruikte gedeelte van de minimumduur verliest de werknemer.

Er zijn twee vormen waarbij een uitzondering is:

  • het tijdskrediet eindeloopbaan: aangezien hier geen maximumduur geldt, blijft de oude sanctionering van toepassing namelijk het terugvorderen van de uitkering.
  • palliatief verlof (= thematisch verlof): hier is geen maximumduur waarop de minimumduur kan worden afgetrokken. Daarnaast is hier ook geen terugvordering van de uitkering. 

Belangrijk voor deze nieuwe vorm van sanctionering is het tijdig verwittigen van de RVA van de voortijdige stopzetting. Enerzijds moet er dus het akkoord zijn met de werkgever en anderzijds moet de werknemer schriftelijk de RVA verwittigen voor de uitbetaling van de uitkering voor de maand waarin de stopzetting gebeurde. 

Wenst u meer informatie?
Neem dan gerust contact op met onze Sociaal Consulenten via payroll@decostere.be

 

Bron: Wet van 3 mei 2024 houdende wijziging van de terugvorderingsregels in geval van een stopzetting voor de afloop van de minimumduur bij het tijdskrediet in de private sector, de loopbaanonderbreking in de publieke sector, en de thematische verlofstelsels, B.S. 11 juni 2024