Vlaams opleidingsverlof
De vakantie zit erop, het werk en schoolritme komt weer op gang. Meer en meer volwassene wensen hun kennis uit te breiden en starten een opleiding.
Werknemers kunnen om die reden, en onder bepaalde voorwaarden ook afwezig blijven van het werk met behoud van loon. De werkgever op zijn beurt krijgt een compenserende vergoeding van de Vlaamse overheid. We staan dan ook graag even stil bij de voorwaarden en modaliteiten van dit Vlaams opleidingsverlof (VoV).
Voorwaarde betreffende de tewerkstelling
Een werknemer heeft recht op Vlaams opleidingsverlof indien hij bij de start van de (eerste) opleiding minstens 50 % werkt in een onderneming uit de privésector, in een vestiging in Vlaanderen. Dit is ook van toepassing voor contractuelen onder een paritair comité. Startdatum is de datum die vermeld staat op het inschrijvingsattest. Bij laattijdige inschrijving geldt de inschrijvingsdatum.
Voorwaarde betreffende de opleiding
Volgende opleidingen komen in aanmerking voor het VoV:
- opleidingen die opgenomen zijn in de opleidingsdatabank www.vlaanderen.be/opleidingsdatabank
- opleidingen in het kader van een persoonlijk ontwikkelplan (POP) na het volgen van loopbaanbegeleiding bij een erkend loopbaancenter
- examens bij de Vlaamse Examencommissie secundair onderwijs
- examens om verworven competenties te erkennen (EVC-trajecten)
De werknemer moet ingeschreven zijn voor minstens 32 uur opleiding of 3 studiepunten (uitzondering hierop is mentoropleiding). De 32 u kunnen bekomen worden door verschillende opleidingen te combineren.
Verder zijn er ook, naargelang het type opleiding, specifieke vereisten op vlak van nauwgezetheid en deelname aan de eindbeoordeling. Dit kan gaan over het al of niet verplicht bijwonen van de lessen (digitaal of fysiek) en/of deelnemen aan een verplichte examen of eindwerk… Deze voorwaarden zijn te consulteren bij de opleidingsdatabank.
Aantal uren Vlaams opleidingsverlof
Het aantal uren Vlaams opleidingsverlof (VoV) waarop de werknemer recht heeft is max. 125 uren voor een schooljaar. Indien de werknemer een opleiding volgt op voorstel van de werkgever, en een opleiding op eigen initiatief, dan kan het maximum verdubbeld worden.
Het effectief aantal uur VoV is afhankelijk van het tewerkstellingspercentage van de werknemer en het type opleiding. Voor de tewerkstellingspercentage wordt er gekeken naar de tewerkstelling in de maand maart voorafgaand aan het schooljaar. Een mogelijke voorwaarde ten opzichte van de opleiding kan zijn dat het aantal VoV beperkt is tot het aantal uren aanwezigheid in de lessen.
Om te weten op hoeveel VoV de werknemer effectief recht heeft, heeft de Vlaamse Overheid een “simulator Vlaams opleidingsverlof” aangemaakt:
www.vlaanderen.be/vlaamse-opleidingsincentives/berekenen-en-plannen-aantal-uren-vlaams-opleidingsverlof. Aan de hand van een aantal stappen wordt het totaal aantal uren VoV berekend.
Formaliteiten werknemer aanvraag Vlaams opleidingsverlof
De werknemer dient na te gaan of de opleiding recht geeft op Vlaams opleidingsverlof. Bij de inschrijving geeft hij/zij door aan de opleidingsverstrekker dat er gebruik wordt gemaakt van het VoV. De cursist krijgt een inschrijvingsattest en dient dit tijdig aan de werkgever te bezorgen. Voor opleidingen die per schooljaar starten, is dit uiterlijk tegen 31 oktober bij andere opleidingen is dit 15 kalenderdagen na inschrijving. Het tijdig doorgeven is belangrijk aangezien de werkgever uiterlijk binnen de 3 maanden na de start van de opleiding een terugbetalingsaanvraag moet indienen. Het opleidingsverlof kan geweigerd worden wanneer de werknemer de aanvraag minder dan 2 weken voor de deadline het opleidingsverlof aanvraagt. Door de aanvraag heeft de werknemer recht om van het werk afwezig te blijven met behoud van loon. Tijdens de looptijd van de opleiding dient de cursist de werkgever op de hoogte te houden van eventuele wijzigingen zoals afwezigheid, stopzetting opleiding…
Verplichtingen werkgever
Bij ontvangst van de aanvraag kan de werkgever nagaan of de werknemer de voorwaarden nageleefd heeft. Indien alle voorwaarden vervuld zijn, kan de werkgever het opleidingsverlof in principe niet weigeren. Na het aantal uren recht op VoV te hebben berekend kan in onderling overleg het verlof ingepland worden.
Bij het opnemen van het VoV behoudt de werknemer zijn normale loon. De werkgever kan dit beperken wanneer het loon hoger is dan 3 641euro bruto per maand (grensbedrag voor periode 09/24 – 08/25).
Van zodra de werknemer een aanvraag heeft ingediend om opleidingsverlof op te nemen geldt er ook een bescherming tegen ontslag dat verband houdt met dat opleidingsverlof. Die bescherming duurt tot het einde van de betreffende opleiding. De werknemer ontslaan om een reden vreemd aan de opleiding kan natuurlijk wel nog. De bewijslast ligt hier bij de werkgever.
De werkgever dient binnen een termijn van drie maanden vóór en drie maanden na de start van de opleiding de terugbetaalaanvraag in te dienen. Dit kan alleen via het WSE-loket https://loket.wse.vlaanderen.be
Door deze registratie kan de werkgever een forfaitair bedrag van 21,30 euro per goedgekeurd VoV-uur terugbetaald krijgen. Vergeet niet de opgenomen VoV-dagen ook op te nemen in de loonboekingen, en zo ook in de DMFA-aangiften. Worden deze niet geregistreerd kan de overheid weigeren om deze vergoeding uit te keren.
Brussel en Wallonië
Zoals de term reeds laat vermoeden is dit opleidingsverlof enkel van toepassing in Vlaanderen. Het is afhankelijk van een aantal factoren en dient dus individueel behandeld te worden. In dit artikel verduidelijken we de grote lijnen van deze regelgeving. Brussel en Wallonië hebben een soortgelijk systeem onder de vorm van educatief verlof. Hier gelden wel andere maximum uren, voorwaarden en procedures.
Wenst u meer informatie?
Neem dan gerust contact op met onze Sociaal Consulenten via payroll@decostere.be