Schenking van geldbeleggingen en effecten met voorbehoud van vruchtgebruik voor Nederlandse notaris

Vermogens- en successieplanning

Schenkingen van roerende goederen kunnen – behoudens de gevallen van onrechtstreekse schenkingen en handgiften – uitsluitend geschieden bij notariële akte.

Wanneer roerende goederen worden geschonken door personen die in een periode van vijf jaar voorafgaand aan de schenking het langst in het Vlaams Gewest hebben gewoond, kan deze schenking gebeuren aan het verlaagde (vlak) tarief van 3% (in rechte lijn en tussen partners) of 7% (andere gevallen). Vlaanderen heeft evenwel een gunsttarief (0%) ingevoerd voor de zogenaamde bedrijfsschenking (familiale ondernemingen en vennootschappen).

Teneinde de taxatie van 3% of 7% bij de schenking van roerende goederen te vermijden, werd er vaak geopteerd om de schenking te laten doorgaan voor een Nederlandse notaris.

Indien deze Nederlandse piste werd gevolgd, dan gold een zogenaamde risicotermijn wat inhield dat indien de schenker kwam te overlijden binnen een termijn van drie jaar (zeven jaar voor familiebedrijven) na de schenking, men toch nog erfbelasting zal verschuldigd zijn op de schenking.

Overleeft de schenker deze termijn, dan was de schenking vrij van schenk- en erfbelasting.

Sinds 2015 is Vlaanderen bevoegd voor de schenk- en erfbelasting.

Sindsdien publiceert Vlabel regelmatig standpunten waarin zij aangeeft of zij erf- of schenkbelasting zal heffen op een bepaalde techniek van successieplanning. Vlabel ‘interpreteert’ aldus de wet met als gevolg dat bepaalde technieken die vroeger belastingvrij waren nu belast worden.

Hun recent ingenomen standpunt dd 04/04/2016 heeft tot gevolg dat schenkingen van effecten en geldbeleggingen met voorbehoud van vruchtgebruik verleden voor Nederlandse notaris niet langer mogelijk zijn zonder daarop schenk- of erfbelasting te betalen.

Dit nieuwe standpunt zal van toepassing zijn voor alle gesplitste inschrijvingen vanaf 1 juni 2016.

Het gevolg is dus dat, zelfs wanneer de schenker de risicotermijn van drie jaar (of zeven jaar voor familiebedrijven) overleeft, de gesplitste inschrijving van effecten of geldbeleggingen toch nog zal worden belast met erfbelasting.

Dit standpunt zorgt heden voor veel discussies … Mogelijks wordt dit standpunt aangevochten voor de rechtbank wegens strijdigheid met de wet.

Ondertussen moet met dit standpunt rekening worden gehouden, of het nu wettelijk is of niet …

Conclusie:

Indien u een schenking van geldbeleggingen of effecten wenst te doen met voorbehoud van vruchtgebruik, zonder belasting van schenkbelasting voor Nederlandse notaris, dan moet de schenking en de daaropvolgende gesplitste inschrijving gebeuren vóór 1 juni 2016.

Vanaf 1 juni 2016 zal bij het opteren voor de Nederlandse route, deze op een andere manier moeten worden geconstrueerd.