Nieuwe regels inzake beroepskredieten voor KMO's
De wet van 21 december 2013 (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 31 december 2013) inzake de financiering van KMO’s heeft een aantal modaliteiten gewijzigd voor de kredietverlening.
Het toepassingsgebied van deze wet zijn de kredieten die door kredietgevers aan KMO’s en vrije beroepen worden toegekend in het kader van hun handels- of beroepsactiviteiten. Worden dus niet meegerekend : consumptiekredieten, hypothecaire vastgoedkredieten, intragroepsleningen …
Kredietnemers en kredietgevers zijn voortaan onderworpen aan een grotere informatieplicht. Zo moet voortaan de bank, bij weigering van kredietverlening, de onderneming informeren over de reden van deze weigering. Deze informatie moet op een transparante wijze geschieden, zodat de ondernemer een beter kredietdossier kan opmaken.
Een belangrijk punt in de hervorming slaat op de contractuele wederbeleggingsvergoeding. Deze wordt voortaan beperkt tot maximum zes maanden interest voor alle kredieten die niet ressorteren onder artikel 1907 bis van het Burgerlijk Wetboek, te weten kredieten waarvan het initieel bedrag niet hoger is dan 1 miljoen euro.
De wet voorziet ook een aantal gevallen waarin de kredietgever geen wederbeleggingsvergoeding mag eisen : bij vervroegde terugbetaling in uitvoering van een verzekeringscontract dat conventioneel bestemd is om de terugbetaling van een krediet te waarborgen en bij hergroepering van bestaande kredieten bij dezelfde kredietgever.
Deze nieuwe wet geldt enkel voor kredietovereenkomsten afgesloten vanaf 10 januari 2014.
Ten slotte voorziet deze wet sancties bij onrechtmatige clausules in een kredietovereenkomst. Zo zal de kredietgever een kredietovereenkomst niet langer eenzijdig kunnen opzeggen, als de kredietnemer zijn verplichtingen naleeft, zonder dat een schadevergoeding en/of vooropzegtermijn wordt voorzien.
Meer in het algemeen voorziet deze nieuwe wet een grotere informatieplicht, zowel voor de banken als voor de kredietnemer. Daardoor zal een kredietaanvraag grondiger moeten worden voorbereid en meer tijd in beslag nemen. Hou daar dus rekening mee wanneer u uw planning opmaakt.