Het geregistreerd kassasysteem in de horeca: deadline nadert
Over het geregistreerd kassasysteem in de horeca (GKS) is reeds heel wat inkt gevloeid. Na herhaalde uitstellen nadert de deadline voor verplichte invoering nu met rasse schreden. Want inderdaad, per 01 januari 2015 is het eindelijk zo ver. Vanaf die datum is het GKS verplicht voor iedere horeca-uitbater die minimum 10% van zijn omzet uit consumptie van maaltijden ter plaatse realiseert.
Wat is een GKS?
Een GKS bestaat uit 3 onderdelen: een kassasysteem, een fiscale data module (FDM) en een VAT Signing Card (VSC). Het kassasysteem en de FDM worden elektronisch, via de GKS-registratiemodule, aan elkaar en aan de uitbating waar het systeem gebruikt wordt, gekoppeld. Op basis daarvan verkrijgt de uitbater een gepersonaliseerde VSC van de administratie. Eens de VSC in de FDM wordt geschoven en geactiveerd, heeft men een actief GKS in de zaak.
Het kassasysteem en de FDM moeten door de bevoegde overheid gecertificeerd worden. Een GKS waarvan wordt vastgesteld dat hetzij het kassasysteem, hetzij de FDM niet 100% identiek is aan het gecertificeerd model, is geen GKS zoals bedoeld door de wetgever. Het gevolg daarvan is dat de zaakvoerder die zo’n systeem in gebruik heeft, niet wettelijk in orde is, en zich bloot stelt aan sancties.
Concreet
Vanaf 01.01.2015 reikt een horeca-uitbater of cateraar ofwel een GKS-ticket uit, ofwel btw-bonnetjes. Het GKS-ticket verenigt de rekening en het btw-bonnetje van de klant in één document.
Het GKS wordt vanaf 01.01.2015 verplicht wanneer de omzet van restaurant- en cateringdiensten 10% of meer bedraagt van de totale horeca-omzet (bedragen exclusief btw en per inrichting).
Tellen niet mee voor de berekening van de omzet uit restaurant- en cateringdiensten:
- Meeneemmaaltijden
- Dranken
Tellen wel mee voor de berekening van de omzet uit horeca-activiteiten:
- Alle maaltijden: ter plaatse geconsumeerd en meeneemmaaltijden
- Alle dranken: ter plaatse geconsumeerd en meegenomen
- Alle verkoop van voeding
- Alle andere horeca-activiteiten: verhuur van een feestzaal, opzetten van een feesttent, aangerekende verplaatsingskosten …
In principe komt dit overeen met het omzetcijfer dat wordt gerealiseerd met verkoop aan het btw-tarief van 12%, gedeeld door het totale omzetcijfer, ongeacht het btw-tarief.
Om na te gaan wie GKS-tickets of btw-bonnetjes moet uitreiken vanaf 01.01.2015, moet men in januari 2015 de 10%-regel toepassen op de bedrijfsresultaten van 2014. Als het resultaat 10% of meer is, moet men zich ten laatste op 28 februari 2015 registreren voor de inrichting waar dit toepasselijk is, en dit via de registratiemodule GKS.
Diegenen bij wie het resultaat kleiner is dan 10%, moeten vanaf 01.01.2015 btw-bonnetjes uitreiken voor de restaurant- en cateringdiensten met bijhorende dranken die ter plaatse verbruikt worden.
Ondersteuningsmaatregelen
Om de invoering van het GKS in de horecasector te ondersteunen werden maatregelen ingevoerd inzake sociale doelgroepvermindering voor vijf vaste voltijdse personeelsleden, verhoogde investeringsaftrek en verhoogde vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing op overuren.
En verder
Op www.geregistreerdkassasysteem.be kunt u terecht voor de registratiemodule, maar ook voor alle bijkomende informatie inzake:
- De modaliteiten van de registratieplicht
- Het verloop van de registratieprocedure
- De toegang tot de registratiemodule
- Sancties in geval van niet-naleving
- Kassa- en FDM-modellen die over een certificaat beschikken
Uiteraard is ook ons kantoor ter beschikking voor bijkomende informatie en dienstverlening inzake GKS.