Flexi-jobs en fiscaal voordelige overuren in de horeca

Sociaal

Als tegemoetkoming voor het Geregistreerd Kassasysteem (GKS) kunnen alle horecazaken vanaf december 2015 gebruik maken van “flexi-jobs”, een nieuwe steunmaatregel voor de horecasector.  De regeling is echter niet beperkt tot zaken met een GKS, maar is van toepassing op elke horecazaak. De maatregel is gericht op personen die bij een andere werkgever reeds voor minstens 4/5de zijn tewerkgesteld en na de werkuren nog bijkomend willen bijklussen. Concreet probeert de regeling het zwartwerk in de sector verder aan te pakken.

 

Wie komt in aanmerking?

Werknemers die in het 3e voorafgaande kwartaal reeds voor minstens 4/5de van een voltijdse tewerkstelling bij een andere werkgever tewerkgesteld zijn, komen in aanmerking voor de nieuwe regeling. Wanneer deze personen in het huidig kwartaal op hetzelfde moment een arbeidsovereenkomst hebben van 4/5de of meer bij dezelfde werkgever als bij wie de flexi-job wordt uitgeoefend, dan kan de werknemer niet langer van deze maatregel genieten. Daarbovenop mag de flexi-job bij dezelfde werkgever niet met een verbrekingsvergoeding gecombineerd worden.



Voordeel voor de werknemer

Het loon verkregen uit de flexi-job is in hoofde van de werknemer volledig vrijgesteld van fiscale of sociale bijdragen. Bijgevolg is bruto gelijk aan netto. Daarnaast verkrijgt de werknemer ook sociale rechten uit zijn flexi-job, waarbij het flexi-loon, het flexi-vakantiegeld en de netto-overuren samen als berekeningsbasis voor het rustpensioen gelden.

 

Kostprijs voor de werkgever en formaliteiten

De werkgever is een bijzondere werkgeversbijdrage van 25% op het loon verschuldigd. Zowel het loon als de bijdrage kunnen als beroepskost worden afgetrokken.

Voor de tewerkstelling van de flexi-jobwerknemer moet een Dimona-aangifte worden ingediend. Wanneer de arbeid meerdere kwartalen overlapt, moet deze aangifte per kwartaal worden ingediend. Daarnaast kan de flexi-job arbeidsovereenkomst ook mondeling gebeuren. In dat geval moet een dag-Dimona-aangifte worden ingediend.

In elk geval moet de werkgever telkens controleren of de werknemer in de het 3e voorafgaande kwartaal reeds bij een andere werkgever voor minstens 4/5de van een voltijdse tewerkstelling was tewerkgesteld.



Goedkopere overuren

Tot voor 1 december 2015 genoot de werkgever een (gedeeltelijke) vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing op de eerste 130 overuren die recht gaven op een overwerktoeslag, en 180 overuren wanneer de onderneming een GKS in gebruik had genomen.

De nieuwe maatregel heeft deze grens opgetrokken tot 300 overuren voor horecazaken zonder GKS, en 360 overuren voor horecazaken met GKS. Daarnaast werd de grens van uitbetaalbare overuren ook opgetrokken naar 300 voor horecazaken zonder GKS en 360 voor horecazaken met GKS.