Btw-vrijstelling voor occasionele steunverwervende activiteiten

Boekhouding & fiscaliteit

Het organiseren van een benefietavond, eetfestijn of andere evenementen om de kas van bijvoorbeeld de vrijgestelde lokale sportclub of de school te spijzen, is onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van btw. Een nieuwe circulaire brengt verduidelijking in welke mate deze steunverwervende activiteiten als occasioneel en niet-concurrentieverstorend kunnen worden beschouwd, waardoor zij vrij van btw kunnen doorgaan.



Wie komt in aanmerking

De vrijstelling inzake btw op de steunverwervende activiteiten is slechts van toepassing wanneer de onderneming een instelling is die beoogd wordt door art. 44, §2, 12° W.BTW, zijnde:

  • Ziekenhuizen;
  • Instellingen voor bejaarden, mindervaliden, een jeugdhuis of een andere erkende instelling van sociale aard;
  • Sportverenigingen zonder winstoogmerk;
  • Onderwijsinstellingen zonder winstoogmerk;
  • Bibliotheken of leeszalen zonder winstoogmerk;
  • Exploitanten van musea, monumenten, natuurmonumenten, … zonder winstoogmerk
  • Erkende organisatoren van spektakels zonder winstoogmerk;
  • Instellingen zonder winstoogmerk die doeleinden van politieke, syndicale, religieuze, levensbeschouwelijke, vaderlandslievende, filantropische of staatsburgerlijke aard nastreven.

 

Indien de onderneming niet in één van deze categorieën valt, dan is de bijkomende steunverwervende activiteit niet langer vrij van btw en bijgevolg onderworpen aan de normale btw-regeling.



Wat komt in aanmerking

Enkel de occasioneel verrichte activiteit van de onderneming die louter ten bate van de eigen instelling wordt georganiseerd, komt in aanmerking voor de btw-vrijstelling. Daarbij mag de opbrengst enkel gebruikt worden om de eigen vrijgestelde activiteit te financieren. Indien de opbrengst zou gebruikt worden voor de financiering van de belastbare activiteit van de onderneming, vb. de cafetaria die btw-plichtig is, dan is de steunverwervende activiteit niet langer vrij van btw. De opbrengst mag echter ook als financiële steun aan een goed doel geschonken worden.

In elk geval moet de onderneming steeds de volledige verantwoordelijkheid nemen voor het evenement, waarbij de onderneming de programmering en reclame e.d. organiseert en de organisatie in geen geval door anderen wordt gedaan.



Occasioneel en niet-concurrentieverstorend: maximaal 4 activiteiten per jaar

Net als vroeger geldt nog steeds dat de steunverwervende activiteit slechts occasioneel mag voorvallen en geen concurrentie met gewone belastingplichtigen mag veroorzaken. Voorafgaand aan de nieuwe circulaire was er echter grote onduidelijkheid omtrent wat onder “occassioneel en niet-concurrentieverstorend” moest begrepen worden.

De nieuwe circulaire stelt voorop dat een steunverwervende activiteit als occasioneel en niet-concurrentieverstorend kan beschouwd worden wanneer een bepaalde instelling niet meer dan 4 steunverwervende activiteiten per kalenderjaar organiseert. In dat geval blijft deze steunverwervende activiteit volledig vrijgesteld en moet geen verdere actie ondernomen worden.

Wanneer er meer dan vier dergelijke activiteiten in een kalenderjaar worden georganiseerd, moet de instelling de btw-administratie hiervan op de hoogte stellen. Zij zal dan oordelen of de activiteit al dan niet een concurrentieverstorende activiteit betreft, waarvoor de btw-vrijstelling komt te vervallen en de instelling wel btw-plichtig zal worden.

In het laatste geval wordt de instelling btw-plichtig vanaf het eerste kwartaal dat volgt op het kwartaal van de overschrijding van 4 evenementen per jaar, en dit voor minstens een volledig kalenderjaar. Indien de belastingplichtige zich nadien opnieuw op de administratieve toegeving van maximaal 4 activiteiten per jaar, moet zij dit per gemotiveerd verzoekschrift aan de btw-administratie laten weten.