BTW-tarief op voorverpakte voeding voor verbruik ter plaatse

Corona
Boekhouding & fiscaliteit

De btw-administratie nam tot voor kort steeds het standpunt in dat de verkoop van voorverpakte producten voor het verbruik ter plaatse (bv. pakje chips, reep chocolade, worst, ijsje, kaas- of salamiblokjes, enzovoort) niet de verkoop van een maaltijd betrof waardoor dus het btw-tarief van 21% van toepassing was.

De door de belastingplichtige versneden kaasblokjes en stukjes salami voor het verbruik ter plaatse werden dan wel weer als een maaltijd beschouwd, waarop het btw-tarief van 12% van toepassing is (tijdelijk verlaagd tot 6% tot eind dit jaar).

De btw-administratie schikt zich nu naar de Europese Uitvoeringsverordening van 2011 en oordeelt nu dat het verschaffen van voorverpakte producten voor het verbruik ter plaatse wel als een maaltijd kwalificeert en dus als een restaurant- of cateringdienst wordt beschouwd, niet langer onderworpen aan 21% btw, maar aan 12% btw (tijdelijk verlaagd naar 6% tot eind dit jaar).

Welke impact heeft dit?

  • De omzet uit voorverpakte producten voor het verbruik ter plaatse komt nu wel in aanmerking voor het bepalen van de drempel van € 25.000 om na te gaan of een GKS verplicht is;
  • Indien een GKS niet verplicht is en de belastingplichtige evenmin een GKS vrijwillig gebruikt, moet de btw-plichtige, in tegenstelling tot vroeger, een btw-bonnetje uitreiken voor elke verkoop van de voorverpakte voedingswaren voor het verbruik ter plaatse, en dit zonder uitzondering;
  • Indien een GKS wel verplicht is, moet de btw-plichtige hiervoor een GKS-ticket uitreiken, ongeacht of deze producten al dan niet ter plaatse verbruikt worden.

Heeft u vragen hierover?

Neem contact op met uw dossierbeheerder

MAAK EEN AFSPRAAK