Wat brengt de regering De Croo I
Het federale regeerakkoord licht een tipje van de sluier over welke politieke initiatieven we kunnen verwachten voor de komende jaren. Heel wat moet nog in detail worden uitgewerkt, maar we staan graag al even stil bij de fiscale maatregelen die worden voorbereid.
Inkomstenbelasting
- Met het oog op het stimuleren van productieve investeringen zal de verhoogde investeringsaftrek worden verlengd met twee jaren. Dit betekent een extra kostenaftrek van 25 % voor beroepsmatige investeringen tot eind 2022.
- Alle nieuwe bedrijfswagens moeten tegen 2026 broeikasgasvrij zijn.
De regering zal een kader uitwerken waarbij ook werknemers die geen aanspraak maken op een bedrijfswagen een mobiliteitsbudget toegekend kunnen krijgen door hun werkgever.
- Op voorwaarde dat het eigen vermogen en het tewerkstellingspeil worden behouden zullen vennootschappen een wederopbouwreserve kunnen aanleggen in 2021, 2022 en 2023. Via een tijdelijke belastingvrije reserve wil de overheid de aangetaste solvabiliteit van de ondernemingen versterken.
- Er wordt werk gemaakt van een brede fiscale hervorming om het belastingstelsel te moderniseren, te vereenvoudigen, meer rechtvaardig en meer neutraal te maken.
Leidend principe zal zijn de verlaging van de lasten op arbeid. Dankzij een verbreding van de belastbare basis wordt voorzien in een duurzame financiering van deze verlaging. Dit nieuwe belastingstelsel moet zo worden opgezet dat de mogelijkheden op het vlak van optimalisatie tot een minimum worden beperkt of ontmoedigd.
De regering streeft naar een vereenvoudiging waarbij aftrekposten, belastingverminderingen en uitzonderingsregimes zo veel mogelijk uitdoven en waarbij we een geleidelijke verschuiving organiseren van alternatieve verloningsvormen richting verloning in euro’s.
- Er zal een fiscaal charter worden ingesteld, evenals een gedragscode inzake wederzijds respect en professionalisme om de betrekkingen tussen de fiscale controlediensten en de ondernemers in het kader van de fiscale controles en fraudebestrijdingsprocedures te verbeteren.
- Uitbreiding van de belastingvermindering voor kinderoppaskosten
- Voorts wordt de toeslag op de belastingvrije som voor (groot)ouders en broers/zussen ten laste ouder dan 65 verhoogd.
B.T.W.
- In het kader van sociaal woningbeleid zal het verlaagd btw-tarief van 6% voor de afbraak en de heropbouw van gebouwen worden uitgebreid tot heel het Belgisch grondgebied..
- Er zullen maatregelen worden genomen om de BTW-kloof tussen datgene wat de overheid zou moeten ontvangen en dat wat de overheid werkelijk int (de zgn. ‘VAT Gap’) te verkleinen tot het niveau van onze buurlanden.
Relance-beleid
- De regering streeft naar een publieke investeringsratio van 4% tegen 2030, waarbij alvast de federale overheid zijn deel zal doen, rekening houdend met zijn huidig aandeel binnen de publieke investeringen..
- De regering onderzoekt samen met de sociale partners hoe werknemers die op structurele tijdelijke werkloosheid komen, tijdelijk tewerkgesteld kunnen worden bij een andere werkgever, met de mogelijkheid om terug te keren zodra de activiteit zich herstelt.
- De tijdelijke ondersteunende maatregelen tegen de Corona-crisis zullen afgebouwd worden en vervangen door een sociaal economisch relanceplan dat in samenwerking en overleg met de deelstaten wordt opgemaakt
Sociale zekerheid en pensioenen
- De grote verschillen tussen de stelsels van sociale zekerheid moeten eveneens worden aangepakt. De statuten van werknemer, zelfstandige en ambtenaar moeten naar elkaar toegroeien, met respect voor verworven rechten. De regering zal hiertoe tegen eind 2021 een voorstel formuleren.
- Het minimumpensioen zal geleidelijk worden opgetrokken (volledige en onvolledige loopbaan) richting 1.500 euro netto voor een volledige loopbaan (in geval van een onvolledige loopbaan wordt dit bedrag pro rata verminderd met het verschil tussen 45 jaar en de loopbaan).
- Wat de tweede pensioenpijler betreft, blijft het een doelstelling om deze verder te veralgemenen. De sociale partners worden uitgenodigd om te bekijken hoe elke werknemer zo snel als mogelijk gedekt kan worden door een aanvullend pensioenplan dat een bijdrage van minstens 3% van het brutoloon omvat.
- De uitkeringen zullen opgetrokken worden richting de armoedegrens.
We hebben ons bewust beperkt tot een korte selectie van de geplande maatregelen. Het integrale regeerakkoord is terug te vinden