Boekhouding moet niet enkel worden voorgelegd, ze kan ook worden meegenomen !
Dat een belastingplichtige op verzoek van de administratie alle “boeken en bescheiden” moet voorleggen die noodzakelijk zijn voor de vaststelling van zijn belastbare inkomsten is algemeen geweten.
Deze regel wordt nu uitgebreid, en dus verstrengd, in die zin dat controlerende ambtenaren voortaan het recht hebben om deze “boeken en bescheiden” mee te nemen wanneer zij dit nodig achten. Een uitzondering hierop is het geval van “boeken die nog niet zijn afgesloten”.
De actie van het “meenemen van boeken en bescheiden” wordt gedefinieerd als “retentierecht”. Wanneer een ambtenaar gebruik maakt van dit retentierecht, moet hij daarvan een proces-verbaal opmaken, en dit binnen de vijf werkdagen volgend op de retentie overmaken aan de belastingplichtige.
De meegenomen “boeken en bescheiden” moeten ten laatste aan de belastingplichtige worden teruggegeven op het ogenblik dat hem een bericht van wijziging van aangifte wordt toegezonden.
De “aldus ingewonnen inlichtingen” mogen ook worden aangewend met het oog op het belasten van derden.
Door deze hervorming worden de onderzoeksbevoegdheden inzake BTW en directe belastingen volledig op elkaar afgestemd. Immers, inzake BTW had de administratie reeds een dergelijke bevoegdheid. De directe belastingen mochten tot voor kort enkel kopieën van elektronische bestanden meenemen.