Aanvullend pensioen voor zelfstandigen: uitbreiding vanaf 2018?

Boekhouding & fiscaliteit

Bedrijfsleiders kunnen op vandaag naast een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) en pensioensparen ook via een IPT (Individuele PensioenToezegging) in hun vennootschap bijkomend pensioenkapitaal opbouwen in de tweede pensioenpijler. Zelfstandigen die actief zijn als eenmanszaak hebben tot op heden ook de mogelijkheid om een pensioenkapitaal via een VAPZ of pensioensparen op te bouwen, maar kunnen geen IPT afsluiten. Een voorontwerp van wet dat op 6 oktober ll. op de ministerraad werd goedgekeurd zou vanaf 2018 voorzien in een nieuwe regeling waarbij zelfstandigen – eenmanszaken een alternatief krijgen voor de IPT van bedrijfsleiders.

 

Huidige regeling

Zelfstandigen die actief zijn via een eenmanszaak kunnen op vandaag hun pensioenkapitaal enkel opbouwen via het algemeen gekende pensioensparen of via een VAPZ.

In het VAPZ kan u als zelfstandige maximaal 8,17% van uw netto belastbaar beroepsinkomen storten, beperkt tot een premiebedrag van € 3.127,24 op jaarbasis (bedrag 2017). De betaalde premies zijn volledig aftrekbaar als beroepskost en geven een gewaarborgd rendement, aangevuld met een eventuele winstdeelname

 

Bijkomend aanvullend pensioen

Het voorontwerp van wet voorziet in een bijkomende vorm van pensioensparen en wordt geregeld via de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ). Het systeem zou in de huidige tekst over de volgende modaliteiten beschikken:

  • De grootte van de premie is afhankelijk van uw inkomen en wordt berekend a.d.h.v. de 80%-grens, waarbij de som van het aanvullend en het wettelijk pensioen niet hoger mag zijn dan 80% van uw laatste normale brutoloon vóór pensionering.
  • In tegenstelling tot een VAPZ zouden de gestorte premies niet aftrekbaar zijn als beroepskost, maar wel recht geven op een belastingvermindering van 30%. Het eindkapitaal bij pensionering zou slechts tegen 10% belast worden.
  • Het systeem zou perfect combineerbaar zijn met andere pensioenspaarsystemen zoals het gewone pensioensparen en een VAPZ.

 

De regeling zoals deze nu op tafel ligt is echter nog niet definitief en nog geen wet. Details moeten nog verder worden uitgewerkt, maar de regeling lijkt alvast een interessante maatregel voor elke zelfstandige – eenmanszaak die aan meer pensioenopbouw wil doen. Wij houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.