Wijzigingen KMO-portefeuille 2016
De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel ten behoeve van Vlaamse kmo’s en vrije beroepen en bestaat als steunmaatregel in haar huidige vorm sinds eind 2008 (zie www.agentschapondernemen.be).
De bedoeling van de overheid is om steun toe te kennen aan kleine en middelgrote ondernemingen voor ondernemerschapsbevorderende diensten verstrekt door erkende dienstverleners. Ondernemingen kunnen via een interactieve internetapplicatie jaarlijks tot 15.000 euro subsidies ontvangen voor opleiding, advies, technologieverkenning en advies voor internationaal ondernemen.
Daarbovenop kan een onderneming jaarlijks tot 25.000 euro steun genieten voor strategisch advies of coaching. De steun bedraagt 50% of 75% van de in aanmerking komende kosten.
De onderstaande tabel vat dit samen:
Momenteel is er door de Vlaamse regering een principiële goedkeuring van een voorstel van aanpassing van de kmo-portefeuille vanaf 1 april 2016.s
De bedoeling zou zijn om voortaan een administratief eenvoudig subsidie-instrument te maken van de KMO-portefeuille. Elke KMO zou één budget vrij kunnen besteden voor opleiding en advies.
In onderstaande tabel staan de voorlopige percentages en bedragen:
Naast die vereenvoudigde kmo-portefeuille wil de overheid ook een groeisubsidie voor kmo’s invoeren via een financiële ondersteuning voor de verwerving van kennis die gericht is op groei.
Die nieuwe subsidie bundelt de onderdelen van het strategisch advies van de kmo-portefeuille, de IWT-startersstudie en de aanwervingspremie voor kennismanagers. Kmo’s kunnen die inzetten voor de aankoop van externe kennis maar ook voor het intern verankeren van kennis door aanwerving.
De groeisubsidie zou maximaal 25.000 euro bedragen.