Tijdelijke werkloosheid door overmacht
Indien de productie volledig of gedeeltelijk stil valt door het uitblijven van bestellingen, kan je tijdelijke werkloosheid door overmacht inroepen bij de RVA. Dit kan ook indien werknemers in quarantaine worden geplaatst.
Deze maatregel geldt ook voor alle winkels die niet-essentiële activiteiten verrichten.
Onder essentiële activiteiten worden begrepen :
- Voedingswinkel
- Apothekers
- Dierenvoedingswinkels
- Kappers
- Benzinestations
- Krantenwinkels.
De winkels die niet onder deze categorieën vallen, moeten verplicht de deuren sluiten van 18/03/2020 om 12u. tot en met 5/04/2020. Deze winkels kunnen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aanvragen voor hun medewerkers die hierdoor niet kunnen werken.
Andere bedrijven mogen wel blijven werken maar zijn verplicht om hun werknemers zoveel mogelijk van thuis te laten werken (telewerk). Voor de medewerkers voor wie dit onmogelijk is gezien de aard van hun taken, moeten de regels inzake social distancing strikt worden gevolgd. Als dit niet kan, moet de onderneming verplicht sluiten. Ondernemingen die om deze reden moeten sluiten, kunnen eveneens tijdelijke werkloosheid wegens overmacht inroepen.
Sommige ondernemingen kunnen toch nog een beperkte dienstverlening blijven aanbieden ondanks de verplichte sluiting (vb. afhaalmaaltijden). Voor de dagen waarop hun medewerkers niet kunnen werken, kan er eveneens tijdelijke werkloosheid wegens overmacht worden ingeroepen.
Ondernemingen die niet verplicht moeten sluiten maar die als toeleverancier van ondernemingen die wel moeten sluiten, niet kunnen blijven werken wegens gebrek aan bestellingen, kunnen eveneens voor hun werknemers deze maatregel inroepen. Hier moet het wel gaan om volledige werkloosheid. De onderneming moet hiervan ook bewijs kunnen voorleggen.
Aanvragen kunnen voorlopig worden ingediend tot en met 05/04/2020. Eventueel kan deze termijn verlengd worden maar dat hangt uiteraard af hoe de situatie evolueert de komende weken.
Let op : Voor werknemers die thuis blijven om op de kinderen te passen ingevolge de sluiting van de scholen, kan dit niet. De scholen moeten immers in opvang voorzien.
De aanvraag kan gebeuren via elektronische aangifte bij het werkloosheidsbureau van de zetel van de firma. Voor de bijkomende maatregelen van 17/03/2020 moest de onderneming een omstandig dossier indienen bij de aanvraag. Nu is dit niet meer nodig. Het volstaat om via de portaalsite van de RSZ een aangifte in te dienen waarbij de vermelding “Coronavirus-lockdown” wordt opgenomen in de rubriek opmerkingen. Hier moet U ook het nummer van het paritair comité vermelden waaronder uw onderneming valt.
Voor bedrijven waar de productie niet volledig stilvalt maar wel ernstig vermindert omwille van Corona, kan je tijdelijke werkloosheid om economische redenen aanvragen bij de RVA. Voor de arbeiders gaat dit analoog aan de procedure hierboven. Voor bedienden is dit iets moeilijker want dan kan je enkel deze aanvraag doen indien je onderneming erkend is als onderneming in moeilijkheden. Deze erkenning moet gebeuren door de Minister van Werk.
Ondernemingen die eerder reeds een aanvraag voor tijdelijke werkloosheid om economische redenen hadden ingediend maar die nu getroffen worden door een maatregel tot sluiting, kunnen een nieuwe aanvraag indienen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.
De uitkering voor tijdelijke werkloosheid die de getroffen werknemers krijgen, wordt gedurende drie maanden verhoogd van 65% naar 70% van het loon met een maximum van 2.754,76 € per maand.