Gelukkig getrouwd, maar ook goed beschermd?

Vermogens- en successieplanning

Een goed huwelijk staat voor het zorgen voor elkaar in goede en kwade dagen.

Elke dag van ons leven gaan we deze uitdaging aan, maar ook ervoor zorgen dat de langstlevende na een overlijden dezelfde levensstandaard kan aanhouden, zal hiertoe bijdragen.

 

- Hoeveel vermogen komt u toe wanneer u na het overlijden van uw echtgenoot of echtgenote alleen komt te staan?

- Zullen uw kinderen ook al delen in het vermogen dat u samen hebt opgebouwd?

- Zal u na een overlijden enkel nog beslissingen kunnen nemen na het akkoord van de kinderen?



Laat het antwoord op deze vragen nu net afhankelijk zijn van uw eigen keuze.

Neemt u geen actie, dan vererft de langstlevende het vruchtgebruik op de nalatenschap, en de kinderen de naakte eigendom. En vaak is dat niet de ideale oplossing.

 

Neem hiertoe uw huwelijkscontract even ter hand, herbekijk het huwelijksstelsel waaronder u bent gehuwd en voorzie in een uitgebreid keuzebeding.

 

Door de opname van een keuzebeding zal u op één van de moeilijkste momenten van uw leven zelf kunnen beslissen welke vermogensbestanddelen u exclusief moeten toekomen met het oog op het verdere beheer ervan.

 

U zal zelf kunnen kiezen welke goederen (de gezinswoning, de aandelen van uw vennootschap, uw beleggingsportefeuille, de gelden op rekeningen,…) u wenst te verwerven in volle eigendom in plaats van enkel vruchtgebruik. Als volle eigenaar bent u immers de enige eigenaar. De kinderen verwerven nog geen blote eigendom. Zij zullen het vermogen van hun ouders pas erven na het overlijden van de langstlevende.

 

Welke rechten heb je als vruchtgebruiker?

Als vruchtgebruiker verwerft u enkel het recht van bewoning, het recht om te verhuren alsook het recht op de inkomsten. Uw kinderen worden dan als blote eigenaars onvermijdelijk mede-eigenaar van het samen met uw partner opgebouwde vermogen.

Als volle en enige eigenaar beslist u daarentegen zelf tot de verkoop van het vermogen, u neemt de beleggingsbeslissingen alleen, u ontvangt bij verkoop de integrale verkoopprijs, u hoeft geen machtiging te vragen bij de vrederechter wanneer u wenst te verkopen tijdens de minderjarigheid van uw kinderen.

U zet op het vlak van uw vermogen uw leven als koppel als het ware verder, ook na een overlijden.

 

Welke goederen kan u kiezen?

De keuze voor volle eigendom zal u kunnen maken uit de goederen die behoren tot het zogenaamde gemeenschappelijk vermogen.

Als u bent gehuwd onder een gemeenschapsstelsel behoort daartoe voornamelijk het vermogen dat u tijdens uw huwelijk samen hebt opgebouwd.

Uw keuze voor volle eigendom van bepaalde goederen zal op het ogenblik van het overlijden van uw partner worden beïnvloed door verschillende factoren. De al dan niet goede relatie met de kinderen, uw leeftijd alsook de levensstandaard die wenst aan te houden, zullen hierbij doorslaggevend zijn.

 

En de fiscale gevolgen?

De keuze voor volle eigendom van goederen leidt mogelijk tot een hoger fiscaal kostenplaatje, maar toch kan er ook fiscaal worden geoptimaliseerd, onder meer wat uw gezinswoning betreft.

De gezinswoning zal immers, indien deze in volle eigendom vererft naar de langstlevende, volledig worden vrijgesteld van erfbelasting. Daarentegen, bij vererving van blote eigendom naar de kinderen en vruchtgebruik naar de langstlevende, zullen de kinderen onmiddellijk erfbelasting verschuldigd zijn op de waarde van de blote eigendom.

Als de gezinswoning dan later ook nog eens door de langstlevende wordt verkocht en de ontvangen verkoopprijs tijdig wordt geschonken aan de kinderen, kan dit vermogen zelfs tegen een erg lage of zelfs zonder enige belasting worden overgedragen aan de volgende generatie.

 

Ook de aandelen van familiale vennootschappen en de familiale ondernemingen kunnen in volle eigendom toekomen aan de langstlevende zonder hogere erfbelasting verschuldigd te zijn.

 

We zijn het gewoon om in ons leven alle vrijheid te hebben om keuzes te maken.

Bij overlijden van onze partner zal deze keuzevrijheid evenwel pas mogelijk zijn als we tijdens het leven vooruitziend zijn geweest en een uitgebreid keuzebeding lieten opnemen in het huwelijkscontract.

 

Onze juristen hebben jarenlange ervaring in deze materie. Contacteer ons voor bijkomend advies of uitwerking.